Ezer év - tárlatvezetés általános iskolásoknak

Az általános iskolás csoportok múzeumpedagógiai foglalkozás keretében tekinthetik meg az apátságot, ismerkedhetnek meg a monostor építéstörténetével és az itt élő bencés szerzetesek közösségi életével.

Az alsós csoportokkal Szent Márton, a monostor védőszentjének életéről készült rajzfilmet nézünk meg, a felsős csoportokkal pedig az apátság építéstörténetét és a monostor életét bemutató filmet. Ezután szétszedjük, és a gyerekek segítségével felépítjük a monostort – egy erre a célra készített maketten. Közben megbeszéljük az apátság építéstörténetet, az egyes épületrészek szerzetesközösség életében betöltött szerepét, a monostor jelenlegi működési rendjét.

Majd egy kb. fél órás séta következik a hagyományos tárlatvezetés útvonalán, a bástya, a bazilika, az altemplom, a kerengő, a könyvtár megtekintésével. Azonosítjuk a makett segítségével már megismert helyszíneket, összegezzük az eddig elhangzottakat, s megkeressük a kiadott feladatok megoldásait. Az alsó tagozatosok képes feladatlap segítségével játékosan fedezik fel az apátságot. A felső tagozatosak a foglalkozás végén egy rövid feladatlapot töltenek ki a megszerzett ismeretekről.

A program időtartama kb. 1,5 óra.
Ajánlott korosztály: 6-14 évesek
Létszám: egy osztály, max. 30 fő
Belépődíj: diák 1200,- Ft/fő
Helyszín: Pannonhalmi Apátság épülete

* -al jelölt mezők kitöltése kötelező