Gyógyító természet – a kolostorkerti gyógynövénykultúra bemutatása

A Főapátság középkori tervek felhasználásával létrehozott gyógynövénykertjében a kolostorkerti gyógynövényekkel, kultúrtörténeti érdekességekkel és a gyógynövények különböző egészségvédő hatásaival ismerkedünk.A létrehozott ágyások azt szemléltetik, hogy milyen gyógynövényeket termesztettek a középkorban a szerzetesek, de a körülöttünk lévő kertben a jelenkorban használt gyógynövények is megvizsgálhatóak. A foglalkozás során a növényeket megtekintjük, megtapogatjuk, megszagolgatjuk, s ezt követően a lepárló műhelyben megismerkedünk a levendula feldolgozásának menetével.

A megszerzett tapasztalatokat játékos formában át is ismételhetjük: egészségünk megőrzésére vonatkozó feladatok segítenek a látottak, hallottak elsajátításában.

Az interaktív vezetés után a program

  • bencés gyógynövényes csokoládék kommentált kóstolójával folytatódik (3 fajta csokoládé: Ruber, Quies és Albus)

A program időtartama kb. 1 óra
Ajánlott korosztály: 7-18 évesek
Létszám: egy osztály, max. 30 fő
Belépődíj: diák 1200,- Ft/fő
Helyszín: A Pannonhalmi Apátság gyógynövénykertje

A program teljes múzeumpedagógiai foglalkozás lehetőségét kínálja, így a ráhangoló és a feldolgozó óra anyagához gazdag ismeret- és feladatbankot kínálunk a Mindenki múzeuma digitális tanösvényen, a muzeumpedagogia.bences.hu oldalon! A tartalom egy egyszerű regisztráció után érhető el.

Kedvezőtlen időjárás esetén a jegyet visszaváltani nem áll módunkban. A program nagy része szabad téren zajlik, ezért kérjük, időjárásnak megfelelő öltözékben érkezzenek.

 

* -al jelölt mezők kitöltése kötelező